Gradonačelnik Kasumović na ceremoniji otvaranja adrenalinskog parka i zip linea: Investiramo i sadržajno obogaćujemo Smetove

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović prisustvovao je današnjoj svečanosti otvaranja adrenalinskog parka "Poletarac" na zeničkom izletištu Smetovi, koji se zasniva na psiho-fizičkom razvoju djece u direktnom kontaktu sa prirodom, te zip line-a "Pčelica".

Inače, Grad Zenica podržao je realizaciju projekta dječijeg adrenalinskog parka sredstvima u iznosu od 5.000 KM te obezbjeđivanjem zemljišta i potrebnih saglasnosti.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, ovo je jedan u nizu realiziranih projekata koji dokazuju opredijeljenost Gradske uprave Zenica da se ožive Smetovi.

-Smetovi su sinonim Zenice, ali nažalost ranije niko ništa nije ovdje radio. Mi smo do sada uradili dječije igralište, klupe, završava se projekat dovoda vode i kanalizacije jer bez vode ovdje nema ništa. Vidimo da se završavaju i radovi na izgradnji Eko kuće Smetovi, u koju smo također uložili dosta sredstava, a danas su zvanično otvoreni adrenalinski park i zip line, kojim će upravljati Savez izviđača Grada Zenica. Drago mi je da postoji sve više sadržaja na Smetovima, a sa ovom praksom ćemo nastaviti i u budućem periodu. Želja nam je iz sivila grada privući građane na čist zrak, te da Smetove učinimo atraktivnim kako za građane Zenice tako i drugih gradova - poručio je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetio je kako se uređuje i stari restoran na Smetovima, koji će unaprijediti kvalitetu ugostiteljske ponude na popularnom zeničkom izletištu.

-To je, također, jedan od manjih projekata, ali koji će značiti za Smetove i one koji odlučuju svoje vrijeme provoditi na čistom zraku. Na proljeće ćemo izvršiti uređenje amfiteatra kod spomenika, osigurati i struju, pa ćemo tu moći realizirati i neke sadržaje poput "Zenica summer festa". Dakle, sistemski radimo jedno po jedno, investiramo i sadržajno obogaćujemo Smetove, a istovremeno vraćam dugove koje sam naslijedio - zaključio je gradonačelnik Kasumović.

Podsjetimo, u sklopu adrenalinskog parka su postavljeni različiti mostići odnosno prepreke, između drveća prirodno raspoređenog na određenom prostoru ili u šumi. Također, park obuhvata i mini zip line kojeg djeca koriste sa ili bez kočnice sa zaustavljanjem na zaustavnoj platformi prilagođenoj njihovom uzrastu.