Gradonačelnik Kasumović podržao 25. međunarodni turnir “Kengur kup 2023”

U Gradskoj upravi Zenica danas je Košarkaški klub Kengur održao konferenciju za medije kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Fuad Kasumović, a povodom 25. međunarodnog turnira “Kengur kup 2023”, koji se održava narednog vikenda.

Inače, na turniru će sudjelovati 28 selekcija sa više od 400 mladih košarkaša iz Bosne i Hercegovine, Mađarske i Slovenije, a moguće i Hrvatske. Turnir se igra u konkurencijama pet uzrasta: predpionira (četiri selekcije), pionirki (četiri), pionira (osam), kadeta (šest) te juniora (šest) iz 15 klubova, a gostujuće su selekcije slovenskog Maribora, mađarskog ZTE Zalaegersega, pobratima grada Zenica, dok se očekuje konačna potvrda dolaska i selekcije iz Osijeka (Hrvatska).

"Sretni smo što, evo 25 godina, organizujemo klub i “Kengur kup” i što nam, već 20 godina, dolazi ekipa iz Mađarske ZTE. Što nam deset godina dolazi ekipa iz Maribora, a nadamo se da će doći i iz Osijeka. Sutra će nam javiti", najavio je na konferenciji trener i osnivač Kengura Enver Jahić.

Svi mečevi, od petka u 16 sati do nedjelje u 16 sati, igrat će se u Gradskoj areni “Husejin Smajlović”, koju je, kao podršku organizaciji i zeničkom klubu, osigurao Grad Zenica.

"Dvadeset i pet godina organizovati neki turnir, kao što je “Kengur kup”, velika je stvar. Zato se zahvaljujem rukovodstvu Kengura, koji ga organizuje. Grad Zenica podupire ili podržava sve sportske manifestacije, jer želja nam je da djecu sklonimo u sale, na igrališta, a ne da budu po kafanama i šiša barovima. Grad Zenica godišnje izdvaja 2,2 miliona maraka za sport, a klubova je mnogo. KK Kengur jedan je od sjemena klubova koji uspijevaju iznjedriti talente. Treba mnogo odricanja i treninga, govorim to kao nekadašnji sportista, međutim, ne trebate odustajati, budite uporni i težite ka tome da postanete poput Nurkića, Muse... - kazao je gradonačelnik Kasumović.

Jahić je najavio da će od zeničkih klubova sudjelovati predpioniri Abecede, a od bh. klubova Dragons i Lions iz Tuzle, Orlovik Žepče, Never Stop iz Donjeg Vakufa, Busovača, Kakanj, Istočna Ilidža i Fojnica.