Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica podržali šest novih biznisa u Zenici

Zenica je danas bila domaćin predstavljanja poslovnih ideja koje su razvijene u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, integralnog programa podrške razvoju preduzetništva. Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, na današnjem događaju ocijenili su šest poslovnih ideja učesnika Inkubatora u Zenici koji su predstavili svoje poslovne ideje, a odabrano je svih šest koji će imati priliku aplicirati za bespovratna finansijska sredstva, kao i koristiti stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj poduzetništva.

U mjesecu kada obilježavamo Globalnu sedmicu preduzetništva, Investicijska fondacija Impakt nastavlja da osnažuju preduzetnike u nastajanju, kao i one koji se suočavaju s preprekama za unapređenje postojećeg poslovanja. Projekat, koji se realizira uz podršku Vlade Švicarske,  tokom 2018 – 2021. godine u saradnji s 55 lokalnih zajednica u BiH realizirao je IMPAKT inkubator poslovnih ideja, kroz koji je podržano osnivanje preko 250 novih poslovnih poduhvata širom BiH. U 2021. godini nastavili su realizaciju aktivnosti koje se odnose na podršku razvoju preduzetništva i očuvanju radnih mjesta u obrtima i malim preduzećima u saradnji sa lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

U sklopu zajedničke saradnje između Investicijske fondacije Impakt i Grada Zenica u 2021. godini nastavljena je realizacija podrške razvoju preduzetništva, koja je fokusirana na razvoj preduzetničkih kapaciteta učesnika Inkubatora.

Ukupno devetnaest polaznika je učestvovalo u preduzetničkoj obuci, dok je njih šest uspješno završilo obuku, ali i razvilo poslovne modele i planove, koje su na današnjem događaju predstavili stručnoj komisiji. Zahvaljujući obuci, sve predstavljene ideje, uobličene u poslovne projekte, imaju priliku da dobiju bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od po 5.000,00 KM za realizaciju, kao i stručnu i mentorsku podršku za dalji razvoj. Dobitnici grantova su: Zerina Čolaković (Tradicionalni stari obrt "KIDOTENT"), Sabina i Amir Mehmedinović (CNC art Zenica), Avdo Bašić (Kovački obrt "KOV BA"), Elvira Ganibegović (KIDTROPOLIS 2 Zenica), Rialda Jašarević i Alma Bašić (BASIC) te Mahir Prijić (Agencija za pružanje usluga finansijskog savjetovanja i ulaganja).

Članovi komisije su bili Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i investicije u ime Grada Zenica, Mirela Omerović, ekspertica za razvoj preduzetništva Investicijske fondacije Impakt i Saudin Burić šef biroa Zenica iz Službe za zapošljavanje ZDK.

„Investicijska fondacija Impakt i Projekat zapošljavanja mladih uz podršku Švicarske agencije za saradnju i razvoj od 2018 do 2021. godine su implementirali Inkubator poslovnih ideja u 55 lokalnih zajednica. Tom prilikom podržano je preko 250 biznisa, na način da je podržano osnivanje, ali i unaprjeđenje samih biznisa. Kada je u pitanju Grad Zenica, treću godinu zaredom implementiramo Inkubator poslovnih ideja. Gradska uprava tradicionalno prepoznaje ovakvu vrstu preduzetništva, za što izdvaja značajna budžetska sredstva. Osim finansijskih sredstava po 25.000,00 KM koja su izdvojili Investicijska fondacija Impakt i Grad Zenica, ukoliko bi se valorizala mentorska i stručna podrška koju pružamo u toku Inkubatora i poslije taj iznos bi bio puno veći“, izjavio je nakon prezentacije poslovnih ideja Senajid Đozić, izvršni direktor Investicijske fondacije Impakt.

„Zadovoljstvo nam je što treću godinu zaredom učestvujemo u programu podrške preduzetništvu koji realizujemo u saradnji sa Investicijskom fondacijom Impakt. Prethodne dvije godine bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od po 5.000,00 KM dobilo je po pet preduzetnika. Grad Zenica, ove je godine za realizaciju programa izdvojio sredstva u iznosu od 25.000,00 KM, kao i Investicijska fondacija Impakt. Poslovne ideje koje su danas predstavljene su izuzetno kvalitetne, a kandidatima je ranije obezbijeđena mentorska i savjetodavna podrška“, kazala je Maša Škrbić, stručna saradnica za marketing, promociju i investicije u Službi za privredu i upravljanje razvojem Grada Zenica.

Više informacija o IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja dostupno je na: www.impakt.ba

Kontakt osobe:

Grad Zenica: Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i investicije, [email protected]; Tel: +387 32 447 691

Investicijska fondacija IMPAKT: Venesa Omerhodžić Klempić, viša stručna saradnica za aktivne mjere zapošljavanja Investicijske fondacije IMPAKT, Tel: 061 481 172, Email: [email protected]