Mjesna zajednica Bistrica prvi put dobila rasvjetu

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sinoć je u prisustvu brojnih mještana pustio u rad novoizgrađenu javnu rasvjetu u Mjesnoj zajednici Bistrica.

Novih 125 modernih LED rasvjetnih tijela pušteno je u funkciju u sklopu Projekta proširenja i izgradnje javne rasvjete na području grada Zenice čija je vrijednost 4.661.206,2 KM.

Prije tri dana puštena je javna rasvjeta u MZ Mošćanica, sada smo pustili u Bistrici. Iako se radi o osnovnim infrastrukturnim potrebama stanovništva, nažalost neka mjesta ni u 21. vijeku nisu imala rasvjetu, ni puteve. Kad smo potpisali Ugovor o izvođenju radova na proširenju i izgradnji javne rasvjete na području grada Zenice rekao sam da će izgradnja javne rasvjete prvo početi u onim mjesnim zajednicama koje nikad nisu imale rasvjetu. Takve su Mošćanica i Bistrica, koje prvi put u istoriji dobijaju rasvjetu“, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Dodao je da se u ovim mjesnim zajednicama istovremeno realizuju i drugi infrastrukturni projekti.

Stvaranjem boljih i kvalitetnijih uslova za život omogućit ćemo našim građanima da ostaju u svojim mjestima. Projekat proširenja i izgradnje javne rasvjete smo pokrenuli na osnovu iskazanih prioriteta i potreba građana, a u koordinaciji sa predsjednicima mjesnih zajednica koji su nam predstavili te potrebe. Ono što je najvažnije projekat realizujemo iz sredstava Grada, bez kreditnog zaduženja“, rekao je gradonačelnik Kasumović.

Implementacijom Projekta proširenja i izgradnje javne rasvjete na području grada Zenice javna rasvjeta će biti proširena ili izgrađena u 62 mjesne zajednice.

Podsjetimo, u mjesnim zajednicama Starina i Topčić Polje većina rasvjetnih tijela je u funkciji, a dio novih rasvjetnih tijela je u funkciji i u mjesnim zajednicama Gladovići i Jastrebac.

Također postavljanje rasvjetnih tijela u toku je u naselju Žičara u MZ Šerići, dok su rasvjetna tijela već postavljena u naseljima Smajići, Kolići i Vikend naselju koja se nalaze u sastavu MZ Bistričak.

Trenutno se izvode građevinski radovi u MZ Banlozi, a u mjesnim zajednicama Donja Gračanica i Kovanići završeni su građevinsko-zanatski radovi i očekuje se postavljanje rasvjetnih tijela.