Obilježena 29. godišnjica osnivanja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade

Učenjem Fatihe, prigodnim govorima i polaganjem cvijeća na centralnom spomen obilježju „Kameni spavač“ te spomen obilježju šehidima „7. MVOBR“, u Zenici je oblježena 29. godišnjica 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

Predsjednik Skupštine Udruženja 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada Zenica prof. dr. Zuhdija Adilović je istakao da je Sedma muslimanska brigada nastala na temeljima spoja univerzalnih vrijednosti vjere islama i vještina ratovanja.

Poručio je: „U Udruženju 7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada Zenica promovišemo misiju koja podrazumijeva spoj moralnih vrijednosti sa naukom i strukom. U tome je izlaz iz svake situacije, pa i ove u kojoj se mi nalazimo. Kada govorimo o današnjem svijetu, možemo reći da se društvo ponajviše suočava s krizom morala. Vraćajući se univerzalnim vrijednostima, imamo veliku šansu da tu krizu prevaziđemo, da se ponovo ujedinimo i posvetimo se krupnim projektima te općem interesu“.

7. muslimanska viteška oslobodilačka brigada osnovana je 17. novembra 1992. godine, a Odlukom Predsjedništva RBiH 11. maja 1995. godine dodijeljen joj je počasni naziv „viteška“.  

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je u obraćanju prisutnima kazao: „Protiv svih slabosti društva se moramo boriti perom, znanjem i naukom. Svi moramo učiniti više da naši borci, ratni vojni invalidi, porodice šehida, građani budu zadovoljniji. Za lidere moramo birati najbolje i najsposobnije članove našeg društva“.