Održana komemoracija povodom smrti prim. dr. Ferida Alića

U Velikoj sali Grada Zenica održana je komemoracija povodom smrti prim. dr. Ferida Alića, bivšeg direktora Javne ustanove “Dom zdravlja” Zenica, federalnog ministra za rad i socijalnu politiku i načelnika Općine Zenica.

O životu, profesionalnom radu i doprinosu prim. dr. Ferida Alića govorili su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić i direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica dr.sci.prim. Mersija Kasumović.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u ime Grada Zenica i u svoje lično uputio je saučešće porodici prim. dr. Ferida Alića i istakao: „Doktor Ferid Alić je bio čovjek od akcije i čovjek koji je u najtežim vremenima obnašao veoma važne funkcije“.

Govoreći o prim. dr. Feridu Aliću predsjedavajući Gradskog vijeća Zenica Mirza Husetić je, između ostalog, rekao: „Svako od nas bira način na koji će živjeti na ovom svijetu, kao i način na koji će ovaj svijet učiniti boljim. Prim. dr. Ferid Alić je bio ljubazna i dobra osoba. Radio je najbolje što je znao i umio, u teškim trenucima u kojima je obnašao odgovorne funkcije i dužnosti. Tokom svog života i rada bio je dostojan primjer, ne samo svojoj djeci, nego i prijateljima te saradnicima oko njega“.

Direktorica Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica dr.sci.prim. Mersija Kasumović je kazala, kako je prim. dr. Ferid Alić u svom profesionalnom angažmanu dao ogroman doprinos radu ove ustanove.

„Dr. Ferid Alić imao je veliki doprinos na uspostavljanju Službe za porodičnu medicinu sa edukacionim centrom kao najvažnijeg segmenta primarne zdravstvene zaštite, kao i na sadašnjoj organizaciji sistema rada u Domu zdravlja sa četrnaest organizacionih jedinica. Uspostavio je put pacijenta od porodičnog doktora u Domu zdravlja, prema drugim pratećim zdravstvenim djelatnostima, sa uslugama konsultativno specijalističkog nivoa. Radio je na otvaranju novih ambulanti porodične medicine u našem gradu, kako bi se zdravstvena zaštita učinila dostupnom svim našim građanima u svakom području našeg grada, posebno starim i teško pokretnim pacijentima. Uspostavio je rad svih gradskih ambulanti na nivou standarda porodične medicine, otvarajući nove ambulante kao što su ambulanta Centar, Potok, Jalija, Babina rijeka, Radakovo i druge. Također je zaslužan za otvaranje ambulanti Klopče i Lokvine, te usklađivanje rada svih dotadašnjih ambulanti opće medicine sa standradima propisanim za porodičnu medicinu“, poručila je dr.sci.prim. Kasumović

Prim. dr. Ferid Alić rođen je 1. januara 1956. godine u zeničkom naselju Tetovo, a umro 7. septembra 2023. godine.