Predstavnici Grada Zenica na radnom susretu sa predstavnicima Opštine Nikšić

U period od 3. do 5. marta Odbor za međureligijsku saradnju u Zenici je organizirao nekoliko značajnih dijaloških i kulturnih događaja sračunatih na povezivanje gradova čelika, Nikšića i Zenice.

Kako su pojasnili, na ovaj način žele (is)koristiti kulturu kao most saradnje među ljudima našega regiona, a posebno među mladima.

“Umjetnost i sport govore univerzalnim jezicima koji jesu bolji načini sporazumijevanja i otvaranja novih poglavlja na putu mira i prijateljstva. U partnerstu sa Opštinom Nikšić i Muzejom grada Zenice organizovana je međureligijska tribina, otvorena izložba te upriličen radni susret predstavnika različitih institucija dva grada”, poručili su iz OMS-a.

Kraj trodnevnih susreta obilježio je radni sastanak predstavnika Grada Zenice, Opštine Nikšić, predstavnika tradicionalnih vjerskih zajednica i crkava te predstavnici Populacijskog fonda UN-a u BiH (UNFPA).

Na sastanku je zaključeno kako su Zenica i Nikšić po mnogome slične lokalne zajednice, što može biti dobra pretpostavka za uspostavljanje čvršćih veza koje će rezultirati saradnjom u različitim segmentima, a posebno u segmentu kulture, međureligijske saradnje i sporta.

“Cilj ovakvih susreta je uspostava prijateljstava između gradova našega regiona, a koja će nam pomoći da jednoga dana dosanjamo san o prevlasti kulture mostova nad kulturom zidova. Partner i pokrovitelj uspostavljanja saradnje bio je Populacijski fond UN-a (UNFPA), a organizaciju događaja je podržala i Misija OSCE-a u BiH”, zaključili sui z OMS-a.