U Gradskoj upravi održan sastanak projektnog odbora za projekat "Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica"

U Gradskoj upravi Zenica danas je održan prvi sastanak projektnog odbora za projekat "Sakupljanje i tretman otpadnih voda Zenica", kojem su prisustvovali Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, Stephan Raabe (putem Zooma), predstavnik Njemačke razvojne banke KfW, Siroco Messerli u ime ambasade Švicarske u BiH, Emir Pašalić, direktor preduzeća "Vodovod i kanalizacija", Nermina Hodžić i Amila Ibrulj u ime Agencije za vodno područje rijeke Save, Amer Husremović u ime federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Mirsad Ibrović u ime federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Dario Tolić u ime ministarstva finansija i trezora BiH.

Ovo prilikom prezentirane su do sada urađene aktivnosti kada se radi o ovom projektu, njegovim trenutnim statusom. Gradonačelnk Zenice Fuad Kasumović u svom obraćanju prisutnima istakao je kako je projekat otpadnih voda veoma važan za Zenicu.

"Tretman otpadnih voda je bitan projekat, međutim, poznat sam kao neko ko brzo donosi važne odluke i ne gubi vrijeme, moram priznati da nisam zadovoljan dinamikom odvijanja odnosno izvođenja projekta. Jedan od razloga je i taj što su cijene, naprimjer, za 40 posto veće nego kada smo o bilo čemu govorili o ovom projektu. Zato ću zamoliti da konačno ovaj projekt krene u potpunosti, da nemamo problem kada izaberemo izvođača. Očigledno će za ovaj projekat problem biti nedostatak sredstava, jer je takva situacija ne samo u Zenici nego u cijelome svijetu. Istini za volju, uradili smo dosta toga, sada samo treba implementirati projekat. Želim posebno istaći da su Gradska uprava Zenica i JP "ViK" Zenica priveli kraju sve što se tražilo od nas, odnonso sve to je u završnoj fazi", kazao je gradonačelnik Kasumović.

Siroco Messerli, u ime ambasade Švicarske u BiH, poručio je kako je projekat otpadnih voda značajan projekat ne samo za Zenicu nego Federaciju i cjelokupnu državu.

"Ovo je projekat sa velikim ulaganjima, a bilo je dosta investicija koje nisu bile uspješne poput Mostara. Ovaj projekt ne liči na projekat u Mostaru, imamo predanu Gradsku upravu i partnere, stoga smo na dobrom putu da se on uradi kako treba. Specifičnost ovog projekta je u tome kako je sve grant i nema kredita. Svjesni smo da je, što se tiče Grada Zenica i JP "ViK", urađeno dosta, da se trudite i da sve teče kako treba. Ali, još ima nekoliko otvorenih pitanja koja ćemo, vjerujem, prevazići - rekao je Masserli.

Emir Pašalić, direktor JP "ViK", prezentirao je prisutnima projekat, njegov sadržaj, trenutni status, kao i izazove sa kojima se susreću, a razmatrane su i obaveze iz Akcionog plana.

"Cilj nam je zaštita okoliša, posebno rijeke Bosne te unapređenje uslova života građana Zenice i građana koji žive nizvodno. Ovo je ekološki projekat koji je dobio značajnu podršku, uključeno je mnogo učesnika i donatora, a Grad Zenica učestvovati će sa milion eura. Ne treba zaboraviti kako je gradonačelnik, sve s ciljem osiguravanja sredstava za realiziranje ovog projekta, donio politički rizičnu odluku te korigovao cijenu vode, sve kako bi sredstva bila doznatna", poručio je Pašalić.

Na kraju se razgovaralo o iznalaženju rješenja za pitanja otkupa zemljišta, raseljavanja Roma, obaloutvrde...