U ZENICI ODRŽANO DRŽAVNO PRVENSTVO IZ ROBOTIKE

Univerzitet u Zenici u saradnji sa EDUTUS Univerzitetom iz Mađarske organizovao je takmičenje Svjetske robotske olimpijade (World Robot Olympiad – WRO) za područje Bosne i Hercegovine.

Državno prvenstvo se održalo 18. juna 2022. u Areni “Husejin Smajlović” u Zenici uz pokroviteljstvo Grada Zenice i Agencije ZEDA kroz projekat Agora, koji se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa, te Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona. Manifestaciju su podržali i BH Telecom, Devmatec, Ruff cycles SEE d.o.o. i GS-Tvornica mašina Travnik.

Na takmičenju je učestvovalo ukupno 18 ekipa podijeljenih u tri dobne skupine. Dvije ekipe iz Zenice su osvojile prva mjesta u katergorijama elementary (8-12 godina) i senior (15-20 godina), dok je ekipa iz Tuzle osvojila prvo mjesto u kategoriji junior (12-15 godina). Samim tim ove ekipe su se plasirale na svjetsko takmičenje, koje će se u periodu od 17-19. novembra 2022. godine održati u Dortmundu (Njemačka).

Grad Zenica i Zenička razvojna agencija su pružili tehničku podršku u organizaciji ovog takmičenja kao i pokroviteljstvo posredstvom Agora projekta, koji se finansira iz Dunavskog Transnacionalnog Programa, a na kojem Grad Zenica ima status partnera a Zenička razvojna agencija status pridruženog partnera. Pilot akcija na ovom projektu je buduća namjena objekta Aneks B, koji je trenutno u fazi rekonstrukcije. Događaj je podržan u sklopu predviđenih aktivnosti kao tkz. flagship projekat, a u svrhu promocije budućeg centra za robotiku u Aneksu B.  

Ovom takmičenju je prethodio događaj „Dan Robotike za Osnovce“ koji se održao u utorak, 14.06.2022. godine, u prostorijama Impulsnog Kreativnog Centra Agencije ZEDA. Naredne sedmice će u istim prostorijima biti organizovan seminar za nastavnike na temu „Digitalni alati u nastavi matematike“, a tokom mjeseca jula će biti održan i hackaton.

Svi ovi događaji će biti podržani kroz Agora projekta te promovisana buduća namjena objekta Aneksa B koji se nalazi uz sami objekat TechnoParka u Poslovnoj Zenica 1. U istom je smještena Agencija ZEDA sa 20 start up preduzeća.

NAPOMINJEMO: Projekat AGORA se finansira iz  Dunavskog Transnacionalnog Programa i povezuje ukupno 28 stalnih i pridruženih partnera iz 14 zemalja (Rumunija, Hrvatska, Slovenija, Njemačka, Češka Republika, Belgija, Italija, i druge), od čega učestvuje i 10 gradova.

Vrijednost projekta je 2.242.623,51 EUR i implementira se od 01.07.2020. godine do 30.12.2022. godine, odnosno 30 mjeseci.

Video sa prikazom rekonstrukcije Aneksa B možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=tt2qNKTBmDk