Zenica sigurno u nove pobjede

Preksinoć je, u suradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica, održan 9. po redu Zenica meetup s tematikom "Slušamo dijasporu". Na samom početku meetupa, naš predstavnik je izvijestio zeničku dijasporu o aktivnostima i-dijaspore u proteklom periodu, ali i o "plodovima" zeničkih meetup sastanaka.

Preksinoć je, u suradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica, održan 9. po redu Zenica meetup s tematikom "Slušamo dijasporu".

Na samom početku meetupa, naš predstavnik je izvijestio zeničku dijasporu o aktivnostima i-dijaspore u proteklom periodu, ali i o "plodovima" zeničkih meetup sastanaka.

Između ostalog, prošlomjesečni tematski Zenica meetup na kojem smo razgovarali o IT sektoru, rezultirao je i konkretnim zaposlenjima. Na meetupu je zaključeno da se ovakvi tematski sastanci na temu IT-a, definitivno trebaju nastaviti, te je dogovorena njihova realizacija krajem mjeseca. Kako je meet-up bio jako produktivan, razgovaralo se i o ERASMUS + projektu.

Da je ovaj meetup bio je poseban i inspirativan, govori i činjenica da smo na naš sastanak unijeli i dašak Japana. Naime, naša Zeničanka Elma Kablar je viceprvakinja trail trčanja i neko ko je uspostavio ozbiljnu trail zajednicu u Japanu koja broji cca. 5000 članova. Na našu veliku radost, na ovom sastanku dogovorena je organizacija prve zelene trail trke u BiH. Planirano je da se trka održi na rođendan Zenice 21.03.2022.godine, u okviru Outdoor Week. Prva zelena trail trka okupila bi 250 učesnika i bila bi nešto novo u našem gradu! Poslije Japana, našu virtuelni susret preselili smo iz Japana u Austriju. Još jedna Zeničanka, Ena Fejzagić - Livančić, obradovala nas je svojom pozitivnom pričom koja može poslužiti kao inspiracija. Ena je, naime, nakon 10 godina boravka u dijaspori, odlučila osnovati svoju firmu i na taj način dala je priliku za zaposlenje desetoro mladih ljudi. Na taj način, neformalno smo dogovorili još jednu saradnju i-dijaspore sa Eninom firmom.

Na meetupu su, naravno, predstavljene i druge fenomenalne inicijative i projekti, počevši od učešća Škole fotografije do gradnje javnog WC-a, kojeg Zenica nažalost trenutno nema. Svojim prisustvom na meetupu počastio nas je i predstavnik zajednica ULM-a Njemačke, koji je iznio veliki broj prijedloga podrške kroz INTEREG.

Sudeći po svemu, 9. meetup nije mogao proći sa više različitih tema iz i pozitivnih priča i prijedloga naših Zeničana širom svijeta.

Nadamo se da će i sljedeći zenički meetup biti zajednička adresa druženja i djelovanja zeničke dijaspore.

Izvor: www.i-platform.ch/bhs