Zeničani obilježili Dan državnosti BiH


Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na spomen kosturnici "Papirna" i Centralnom spomen obilježju "Kameni spavač" danas je obilježen 25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Veliki broj Zeničana okupio se na ove dvije lokacije kako bi zajedno proslavili dan kada je prije 78 godina obnovljena državnost BiH.

“Nema nama života jednih bez drugih i bez jedinstvene BiH u njenim postojećim granicama. Ne nasjedajte na priče i provokacije kriminalaca koji ovih dana ugrožavaju državu kako bi ostali na vlasti. Umjesto jačanja države BiH, oni su 27 godina pravili svoje sudove, tužilaštva i druge institucije koje sada rade protiv građana koji nisu njihovi poslušnici i članovi. Nemojte govoriti i raditi protiv svoje države zbog tih nečasnih ljudi. Ovo je jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine, koja ima svoj hiljadugodišnji kontinuitet i koja će preživjeti sve dosadašnje rane i zle namjere pojedinaca i njihovih sljedbenika. Smrt fašizmu, sloboda narodu i našoj Bosni i Hercegovini", u svom govoru između ostalog rekao je Fuad Kasumović, gradonačeknik Zenice.

Počast antifašistima iz NOR-a, kao i šehidima i poginulim borcima, te žrtvama fašističkih ideologija iz prošlosti, odali su članovi SUBNOR-a, boračkih udruženja, delegacija Grada i Gradskog vijeća Zenica, brojne nevladine organizacije i političke stranke.